La Fundació ‘La Caixa’ va concedir la passada primavera a Mas Casadevall un ajut per arrencar el projecte Eduquem i Reciclem dins la convocatòria de Promoció de l’Autonomia i Atenció a la Discapacitat i la Dependència.

La signatura del conveni per posar en marxa la iniciativa va tenir lloc el 18 de juny i va comptar amb la presència del Director Gerent de Mas Casadevall, Pep Mendoza i el Director Territorial de Caixabank a Catalunya, Jaume Masana.
Eduquem i reciclem és una iniciativa que s’engloba dins els objectius generals de Mas Casadevall que es resumeixen en el seu lema “Educant una conducta independent”. El projecte vol introduir els usuaris en nous aprenentatges relacionats amb l’entorn i amb l’adquisició del valor del reciclatge. D’aquesta manera, a més, l’entitat millora globalment en aquest camp i en la seva relació amb la comunitat.Partint de la base que, en general, les persones amb TEA presenten un interès i motivació cap a l’entorn limitat, es treballa amb la hipòtesi que la creació de noves accions socialment establertes fan que els nostres nois i noies disposin de més eines i instruments per acostar-se a l’entorn, ésser compresos, acceptats i fins i tot puguin compartir més espais amb la societat que els envolta. Pensem que a algun usuari fins i tot li pot servir per a una millor comprensió del món.
Les accions del projecte es realitzaran dins les activitats del taller de Reciclatge-Medi ambient de Mas Casadevall i buscaran millorar els hàbits dels usuaris pel que fa a la selecció i recollida dels residus que es generen a les llars i als tallers. Per aquest motiu, el projecte preveu l’adquisició de materials i recursos que facilitin la tria dels residus i el seu emmagatzematge a les instal·lacions de la finca, uns recursos adaptats a les capacitats del usuaris; i per al seu transport fins a la deixalleria corresponent.
Consciència
Des d’un principi FAMC té en compte les 3 R del reciclatge: Reciclar, Reutilitzar i Recuperar. Això es deu, d’una banda, a la consciència individual de la major part de treballadors del centre. D’altra banda, a les possibilitats que un espai rural com el de Mas Casadevall ofereix per emmagatzemar residus i per afavorir feines com la recuperació dels residus orgànics. En tercer lloc, a l’hàbit de l’entitat que, acostumada a treballar amb uns mitjans sempre limitats, té d’aprofitar tot allò que aconsegueix a través de donacions i regals, amb enginy i creativitat (mobiliari, roba, etcètera…). Poc a poc, aquest treball fet de manera “espontània” ha anat prenent cos dins l’estructura de Mas Casadevall i aquesta és una bona oportunitat per a la seva total incorporació, de forma ordenada, en la dinàmica quotidiana del centre.